TAYF SINIFLANDIRILMASI

O Sınıfı:

O sınıfı yıldızlar çok sıcak ve aydınlıktır. Mavi tonları renklere sahiptirler fakat çoğunun yaydığı ışık mor ötesi bölgededir. Yaklaşık olarak 3.000.000 yıldızdan sadece 1 tanesi bu sınıfa girmektedir. Bu yıldızlar çok güçlü olduklarından çok uzun süre yaşamlarını sürdüremezler. Parlaklık seviyeleri Güneş’imizin bir milyon katından daha fazladır. Çekirdekleri oldukça sıcak, ağırlıkları da fazlasıyla yüksektir. O sınıfı yıldızların etrafında gezegen formasyonu bulunmamaktadır. Sebebi ise fotobuharlaşmadır (enerjik radyasyonun gazı iyonize etmesi). Bu yıldızlar etraflarındaki gazları ısıtıp genç gezegen oluşumunu engeller. Bu yıldızlara örnek olarak Zeta Orionis(Altinak), Lambda Orionis(Meissa), Delta Orionis(Mintaka) yıldızları verilebilir.

Zeta Orionis ve Delta Orionis
Meissa or Lambda Orionis in SH2-264 - DSLR, Mirrorless & General-Purpose  Digital Camera DSO Imaging - Cloudy Nights
Lambda Orionis

B Sınıfı:

B sınıfı yıldızları oldukça aydınlık ve mavi renktedir. B sınıfındaki yıldızlarda O sınıfındaki yıldızlar gibi fazla yaşamlarını sürdüremezler. Bu yıldızlar, dev moleküler bulutlarlar ilişkili OB birlikleri arasında bir araya gelme eğilimi gösterirler. Orion OB1 birliği, galaksimizin spiral kolunun çok büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Orion takımyıldızı birçok B sınıfı yıldızı içerir. Güneş’in çevresinde 800 yıldızdan ortalama 1 tanesi B sınıfı yıldızdır. Rigel , Spica bu sınıfın önemli örnekleridir.

Rigel in Orion is blue-white | Astronomy Essentials | EarthSky
Rigel
Virgo takımyıldızında bulunan Spica

A Sınıfı:

A sınıfı yıldızlar gökyüzünde çıplak gözle bakıldığında görülebilecek kadar ışınım saçarlar. Genellikle beyaz ve mavi görünümüne sahiptirler. Güneş’imize komşu olan 160 yıldızdan yaklaşık 1 tanesi A sınıfı yıldız grubuna girmektedir. Vega, Sirius, Deneb A sınıfı yıldızlardır.

Bright star Vega on May evenings | Tonight | EarthSky
Vega, LYRA takımyıldızının en parlak yıldızıdır.
Sirius A, Sirius B, Vega ve Deneb

F Sınıfı:

 Renkleri beyaz ve görünür ışıkta saf bir beyaz ışınım saçarlar. Güneşimize komşu olan 33 yıldızın 1 tanesi F sınıfına girmektedir. Arrakis, Canopus bu sınıfa dahil başlıca yıldızlardır.

G Sınıfı:

G sınıfı, Güneş’imizinde içinde bulunduğu ve en çok bilgi sahibi olduğumuz sınıftır. Görünür ışında beyaz veya sarı ışınım saçarlar. Güneş’imize komşu olan 13 yıldızın 1’i G sınıfına girmektedir. Üstdev yıldızlar ömürleri boyunca G sınıfı ışımaları yapabilirler. Fakat Üstdev yıldızlar O veya B(mavi) ve K veya M(kırmızı) arasında tayfsal ışımalar yapabilirler. Bu durumda G sınıfı gruplandırmasında fazla kalmazlar. Üstdev yıldızlar oldukça dengesiz bir spekturumda dolanır. G sınıfı yıldızlarına örnek olarak Güneş, Centauri A, Tau Ceti verilebilir.

Güneş’imiz ve onun lekeleri
Cetus takımyıldızı ve Tau Ceti

K Sınıfı:

K sınıfı yıldızların yüzey sıcaklığı Güneş’imizden biraz daha düşük ve daha turuncu renktedir. Parlak dev ve Üstdev tipi yıldızlar K sınıfı ışınım yapabilirler. Güneş’imize komşu olan 8 yıldızdan 1’i K sınıfı yıldızdır. Örnek olarak Centauri B, Epsilon Eridani, Arcturus ve Aldebaran verilebilir.

Alpha Centauri Bb - Vikipedi

M Sınıfı:

M sınıfı, en yaygın yıldız grubudur. Güneş’imize komşu olan yıldızların 1.32’sinde 1’i M sınıfına girmektedir. Güneş’imizi çevreleyen yıldızların %76sı kırmızı cüce yani M sınıfına ait yıldızlardır. M sınıfında L spektrumunun üzerinde olan sıcak kahverengi cücelerde bulunur.

Örnekleri:

Kahverengi Cüce: Teide 1 (Genç bir Kahverengi cüce)

25th anniversary of the discovery of the first brown dwarf | Instituto de  Astrofísica de Canarias • IAC

Alt cüce: LEHPM 2-59

Kırmızı cüce: Proxima Centauri, Barnard Yıldızı, Gliese 581

Barnard Yıldızı - Vikipedi

Üstdev: Betelgeuse

Betelgeuse | Size, Dimming, Luminosity, & Facts | Britannica
Yaklaşık 10.010.000 yaşında olan yaşlı Betelgeuse artık ömrünün son zamanlarını yaşamaktadır.(Tahmini süpernova süresi 100 bin yıl)
KAYNAKÇA:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1ld%C4%B1z_s%C4%B1n%C4%B1fland%C4%B1rma_(astronomi)

YAZAR: Serhat Yüksel

Serhat YÜKSEL tarafından yayımlandı

Uzay meraklısı bir genç...

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın