KUASAR NEDİR?

 Kuasar’lar Evren’in en uç kenarlarında bulunan ve aşırı yüksek şekilde parlayan galaksilerdir. Evren de çok uzun zamandır var oldukları düşünülmektedir. 

Merkezlerinde ise devasa karadelikleri bulunduran bu yapıların çok yüksek şekilde parlamasının nedeni ise karadeliğin çekimine kapılan cismin aşırı ısınması bu gök adaların çok yüksek parlaklıklara ulaşmasının temel nedeni olarak düşünülüyor.

Birçok gökbilimci kuasarların Evrendeki en uzak cisimler olduğunu düşünmektedir. Bir kuasar bizim Güneşimizden trilyonlarca kat daha fazla ışık üretir. Hatta bu çok cisimleri aynı galaksi içindeki bütün yıldızlarının ışıklarını kendileri bastırırlar. 

Kuasarlar bizden çok fazla uzak olduğundan yaydıkları ışıkların Dünyamıza gelme süresi milyarlarca yıl alır. Işığın miktarı değişmez sadece çok uzun zaman yolculuk yapmaları gerekir. Gökbilimcilere göre şuanda gözlemlenen kuasarların görüntüleri evrenin ilk zamanlarının görüntüsü olduğunu düşünür.

GÖZLEMLENEN KUASARLAR

3C273:

3C273 Virgo takımyıldızında bulunan kuasardır ve bu kuasarın önemli olmasının sebebi gözlemlenen ilk kuasar olmasıdır. Dünyamızdan görülen en parlak kuasardır. Yaydığı ışık bizim Güneşimizin yaklaşık 4trilyon katına eşittir ve bunun yanı sıra Samanyolu Galaksisindeki toplam ışık değerinin 100 katı kadar ışık üretir.

3C279:

Radyasyon ve X-ışını yayması ile bilinen çok şiddetli bir kuasardır. Compton Gamma Ray Observatory(Compton Gama ışınları Gözlemevi) Sayesinde gözlemlenebilmiştir. Bu kuasarın bir diğer özelliği yaydığı ışığın miktarırın kararlı olmamasıdır. En parlak dönemini 1987-1991 arasında yaşamıştır.

KAYNAKÇA :

https://tr.wikipedia.org/wiki/3C_273
https://en.wikipedia.org/wiki/3C_279
https://www.nasa.gov/audience/forstudents/k-4/dictionary/Quasar.html

YAZAR : Serhat Yüksel

Serhat YÜKSEL tarafından yayımlandı

Uzay meraklısı bir genç...

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın