Güneş Sistemimizdeki Yapay Uydu/Araçlar

Pioneer Programı:

Pioneer Uzay Programı, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir projedir. Proje başlangıç tarihi 1958, ilk uçuş tarihi ise 17 ağustos 1958’dir. En son 8 ağustos 1978 yılında uçuş gerçekleştirmişlerdir. Bu projede Gezegenleri incelemek için Uzay boşluğuna birçok insansız uzay aracı göndermiştir. Bu gönderilen araçlar arasında en dikkat çekenler ise Pioneer 10 ve Pioneer 11 uzay araçlarıdır. Bu araçları özel yapan ise Güneş Sistemi dışındaki gezegenleri inceleyip, Güneş Sistemimizi terk etmeleridir.

Pioneer 10(Pioneer F):

Pioneer 10 uzay aracı, astroit kuşağının dışına yolculuk yapabilmiş ilk insan yapımı uzay aracıdır. 3 Mart 1972’de Atlas-Centaur roketi ile yolculuğuna başlamıştır. Pioneer 10 Güneş Sistemi’nden 1983 yılında ayrılarak yıldızlar arası yolculuğa başlamıştır.

An artist's impression of a Pioneer spacecraft on its way to interstellar space.jpg

Pioneer 11:
Pioneer 11 on Twitter: "Hello? Yes, I am still pretty far away. Hey  @ItsPioneer10 - what's up? #heyfromthestars"
Pioneer 11 Uzay Aracı.

Pioneer 11, Satürn’ün halkalarını keşfe çıkan ilk uzay aracıdır. 6 Nisan 1973 fırlatılmıştır. Pioneer 11, Jüpiter’in kütlesini itici güç olarak kendi lehine kullanmayı başarmış ve Jüpiter’i inceledikten sonra Güneş Sistemi’nden çıkmak için yolculuğuna devam etmiştir. Yaklaşık 4 Milyon yıl sonra Sagittarius Takımyıldızı’nın yakınlarından geçeceği tahmin edilmektedir. Ve Gökbilimciler Pioneer 11 bizim Güneş’imizden bile daha fazla varlığını sürdürebiliceğini söylemektedir.

Sagittarius Takımyıldızı

Parker Solar Probe ( Parker Güneş Sondası):

Parker Güneş Sondası, Güneş’imizin dış katmanını incelemek için 2018 yılında NASA tarafından fırlatılan bir uzay sondasıdır. 2025 Yılına kadar 690.000 km/sa hızla Güneş’imize en yakın olacağı konum ise 6865.912 km olarak hesaplanmaktadır.

NASA'nın Parker Güneş Sondası Üçüncü Dalışa Hazır

Solar Terrestrial Relations Observatory(STEREO):

STEREO, Güneş gözlem misyonudur. 2 Uzay aracı 2006 yılında fırlatıldı. Bu uzay araçlarının amacı Güneş’imizin hareketlerini incelemektir. Yörüngesi neredeyse Dünya’mızın yörüngesi ile aynı büyüklüktedir.

STEREO Overview | NASA

Voyager I ve II:

Voyager I:

Voyager 1 uzay aracı NASA öncülüğünde 5 eylül 1977’de fırlatılmış ve o tarihten bu yana aralıksız veriler göndermeye devam etmektedir. Voyager 1 Güneş Sistem’imizi ve öte uzayı incelemekle görevlendirilmiştir. Jüpiter ve Satürn’ü ziyaret etmiş, bize onlar ve uyduları hakkında birçok veri göndermiştir.

Voyager Uyduları | Uzaydan Haberler

 

Voyager II:

Voyager 2, 20 ağustos 1977 yılında Voyager Programı kapsamında fırlatılmıştır. Bu uzay aracı tıpkı kardeşi Voyager 1 gibi Jüpiter ve Satürn’ü , ayrıyetten Uranüs ve Neptün’ü ziyaret etmiştir. Voyager 1 ve 2 araçlarının misyonu aynıdır.

Yıldızlar Arasında Bir Yıl Geçiren Voyager 2'den Neler Öğrendik?

New Horizons:

New Horizons, aracı NASA tarafından Atlas V roketi ile 19 ocak 2006 yılında fırlatılmıştır. Görevi ise cüce gezegen kabul edilen Plüton ve onun uydularını incelemesidir. New Horizons uzay aracı hakkında bilinmesi gereken ise Plüton ve uydularına uçuş yapan ilk araçtır.

Plüton kâşifi New Horizons uykusundan uyandı: İşte yeni hedefi

Transiting Exoplanet Survey Satellite(TESS):

TESS, NASA’nın Explorers(kaşifler) programı için tasarlanan, ve 18 nisan 2018’de fırlatılan teleskoptur. Kepler misyonundan 400 kat daha geniş bir alanı transit yöntemi ile incelemektedir.

How Many Planets is TESS Going to Find? - Universe Today

Sentinel-6 Michael Freilich:

Sentinel-6, beş yıl arayla fırlatılacak olan iki özdeş uydunun ilkidir 21 kasım 2020 tarihinde fırlatılmıştır. Bu uyduların amacı ise daha önceden Jason 1 / Jason 2 / Jason 3 uydularının yarım kalan görevlerini tamamlamaktır. Okyanus ölçümleri ve Hava tahminleri öncelikli amaçlarıdır.

Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich: Preparing for Launch on SpaceX  Falcon 9 Rocket


Hubble Space Telescope(Hubble Uzay Teleskobu):

Hubble Uzay Teleskobu, İsmi Amerikalı astronom Edwin Hubble anısına verilmiştir. 1990 Yılının nisan ayında fırlatılmış ve Dünya’mızın yörüngesine oturtulmuştur. İlk uzay teleskobu olmamasına rağmen en gelişmiş ve üstün özelliklere sahip uzay teleskobudur.

NASA may have fixed the Hubble Telescope the way you fix your routerAll  About Technology | All About Technology

International Space Station(ISS):

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesine yerleştirilmiş bir uzay üssü ve bir yaşam alanıdır. Parça parça uzayda birleştirilerek büyük bir uydu haline gelmiştir. İstasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmıştır. Belirli aralıklarla uçuşlar gerçekleştirilerek yeni astronotlar götürülmektedir. Astronotlar bu yaşam alanında çeşitli bilimsel araştırmalar ve deneyler yapmaktadır. İnternet üzerinden 7/24 canlı yayın yapılarak Dünya’mızın nasıl göründüğünü en net şekilde bizlere aktarılır.

ISS March 2009.jpg

KAYNAKÇA:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu

https://tr.wikipedia.org/wiki/Hubble_Uzay_Teleskobu

https://www.nasa.gov/feature/jpl/follow-sentinel-6-michael-freilich-in-real-time-as-it-orbits-earth/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Voyager_2

https://tr.wikipedia.org/wiki/New_Horizons

https://en.wikipedia.org/wiki/Transiting_Exoplanet_Survey_Satellite

https://tr.wikipedia.org/wiki/Voyager_1

https://tr.wikipedia.org/wiki/STEREO_(Uzay_misyonu)

https://blogs.nasa.gov/parkersolarprobe/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Pioneer_10

https://tr.wikipedia.org/wiki/Pioneer_11

Güneş Sistemimizi İncelemek için:

https://solarsystem.nasa.gov/solar-system/our-solar-system/overview/

Yazar: Serhat Yüksel

Serhat YÜKSEL tarafından yayımlandı

Uzay meraklısı bir genç...

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın